Magyar vonatkozású programok, események Finnországban

KIÁLLÍTÁSOK MÁS HELYSZÍNEKEN

Kiállítás a téli háború magyar önkénteseiről a Finn Hadtörténeti Múzeumban III.13.–XII.31.

A Finn Hadtörténeti Múzeum Helsinkiben, a Liisankatu 1. szám alatt található.
Tárlatvezetések: V.9. 11:00 (magyarul) és V.23. 13:00 (finnül)

 

Kozári Hilda és Vály Sándor a Mänttä-i Képzőművészeti Heteken, VI.14‒VIII.31.

Az 1993 óta megrendezésre kerülő Mänttä-i Képzőművészeti Hetek színhelye a Serlachius Múzeummal szemben található Pekilo (Tehtaankatu 21.). Idén a Finnországban élő külföldi származású művészek munkássága a rendezvénysorozat témája. A kiállítók között szerepel két Helsinkiben élő magyar művész, Kozári Hilda és Vály Sándor is.
További információ: http://www.mantankuvataideviikot.fi/index.php?k=781
http://www.sandorvaly.info/

Kocsis Brigitta: Magnetic Fields, Yrjö Liipola Művészeti Múzeum, VII.6–VIII.30.
Kocsis Brigitta Magnetic Fields c. kiállítása a galleria U-n kívül az Yrjö Liipola Művészeti Múzeumban is látható lesz (Yrjö Liipolan taidemuseo, Hämeentie 45, Koski TL), megnyitó VII.5-én.
További információ: http://koski.fi/taidemuseo

 

 

 IRODALOM


Dragomán György és Szabó T. Anna a Kahvila Runoban Tamperében, VI.11.

Varró Dániel után idén ismét magyar íróvendégek látogatnak Tamperébe a város meghívására: júniusban az önkormányzat vendégházában a népszerű íróházaspár, Dragomán György és Szabó T. Anna tölti alkotói szabadságát.

Ehhez kapcsolódóan június 11-én 18 órakor harmadik alkalommal kerül sor magyar irodalmi eseményre a Kahvila Runoban (Ojakatu 3, 33100 Tampere).

Az esten a szerzők finn műfordítóikkal – Outi Hassival és Tuula Komsival – beszélgetnek, valamint magyarul olvasnak fel finnre fordított műveikből. A matiné moderátora Arto Minkkinen, aki finnül adja elő a szemelvényeket.
A rendezvény finn és magyar nyelvű.

További információ: www.kahvilaruno.fi; http://www.tampere.fi/kulttuurijamuseot.html

 

Rakovszky Zsuzsa író, költő, műfordító a Lahti Nemzetközi Írótalálkozón, VI.14–16.

A kétévente megrendezett találkozón ezúttal Rakovszky Zsuzsa képviseli Magyarországot. Az írónő felkért előadóként is szerepel a „Kirjailija tasapainotaiteilijana” (Az író mint egyensúlyozó művész) témájú rendezvényen, valamint VI.15-én, hétfőn fellép a lahti Sibelius-taloban rendezendő esten, amelyen a találkozó költő résztvevői olvasnak fel verseikből. Az írótalálkozón használatos nyelvek: finn, angol, francia – szinkrontolmácsolással. A részletes program május végére készül el, a belépés ingyenes.

További információ: http://www.liwre.fi/

 

TÁNC

Móricz Tamás tánctanfolyamai a Kuopio tanssii ja soi fesztiválon, VI. 10‒16.

Móricz Tamás, aki többek között a William Forsyth vezette Ballett Frankfurtban és a Kibbutz Contemporary Dance Companyban táncolt, három különböző kurzust tart hivatásos táncosok számára a Kuopio tanssii ja soi fesztivál keretében: kortárs tánc, balett- valamint Movement awareness workshopot.

További információ: http://www.kuopiodancefestival.fi

Kurzusok: http://www.kuopiodancefestival.fi/media/kurssilista_2015.pdf

 

EGYÉB

XII. Nemzetközi Finnugor Kongresszus Ouluban, VIII.17–21.

A Nemzetközi Finnugor Kongresszust ötévenként tartják, felváltva Finnországban, Észtországban, Magyarországon és Oroszországban. Ez a szakma legnagyobb kongresszusa, amely fórumot biztosít a finnugor nyelvek és népek kutatói számára. A rendezvény számos tudományágra kiterjed, résztvevői nyelvészek, archeológusok, történészek, néprajzkutatók és irodalomtudósok, akik munkásságában a finnugor tematika szerepel.

A XII. Nemzetközi Finnugor Kongresszust az Oului Egyetemen (Linnanmaa Campus) rendezik 2015. augusztus 17–21-ig. A program plénum-előadásokból, szimpóziumokból és szekció-előadásokból áll. A részvételi díj (250/150 €) fedezi a kongresszusi program és anyag, az ötszöri étkezés és délutáni kávézás, a fogadások és a VIII.20-i vidéki kirándulás költségeit.

Jelentkezés: VI.15-ig https://ilmo.contio.fi/ffconference/main.aspx?id=150

További információ: http://www.oulu.fi/suomenkieli/fuxii/etusivu

 

Művészetek Éjszakája a Magyar Kulturális és Tudományos Központban, VIII.20.

A Magyar Kulturális és Tudományos Központ hagyományosam sokszínű programot kínál a Művészetek Éjszakájának napján. Az idei rendezvényen ismét számos művészeti ág képviselői szerepelnek, Finnországban élő magyar, illetve Magyarországhoz szorosan kapcsolódó finn művészek egyaránt. Meg lehet majd tekinteni Kozári Hilda több érzékszervre ható installációit, Kaszás Ágnes és Kozma Dávid performanszát, és ismét hallhatunk különböző zenei produkciókat is.

További információ és részletesebb program nyáron:
http://www.helsinginjuhlaviikot.fi/ty_tapahtuma/unkarilainen-taiteiden-yo/