2018. április 14. Családi szavalódélután

FME Versünnep – Családi szavalódélután

 0

Ady Endrétől Zelk Zoltánig tartott a költők sora, akiket április 14-én szombaton a magyar költészet napjához kapcsoló eseményünkön versmondásokkal és irodalmi játékokkal megidéztünk Helsinkiben. A családi programnak a Magyar Kulturális és Tudományos Központ adott otthont, ahol a szép számú gyerekszavalat után ez alkalommal a felnőttek is bekapcsolódtak a versmondásba.

Különleges pillanata volt a délutánnak, mikor a latokartanoi magyar iskolás csoport együtt mondta Móra Ferenc Zengő ABC-jét, illetve mikor a legifjabb szavalók, az 5 éves Aarni és a 7 éves Isabella Weöres Sándor A tündér című verset adták elő közösen. A klasszikus szavalatokon kívül a zene is megjelent a versünnepi délutánon fuvolázott népdalok és megzenésített költemények formájában. Mindannyiunk számára emlékezetes marad a hangszerekkel kísért, közös családi énekléssel előadott Csiribiri című vers, és a szavalatokat záró Faludy-költemény, az Óda a magyar nyelvhez idézett versszakai.

Az oklevelek és jutalomkönyvek átvétele után a résztvevők a versmondás okozta izgalmakat bujkáló verssorok megkeresésével, verskirakóval és irodalmi horoszkóppal vezethették le. A jó hangulatú délutánnal azonban a magyar költészet ünnepe nem ért véget; hazaérve bármely verseskötet felnyitásával mi magunk folytathatjuk azt. 

Fényképek a délutánról itt találhatóak.

Somhegyi Kata
Az FME 2017. évi KCSP ösztöndíjasa