2018. augusztus 18. XVII. Gulyás Grand Prix

XVII. Gulyás Grand Prix

2018. augusztus 18., Karjaa

 

Ebben az évben is a megszokott időben és helyszínen, az augusztus 20-i magyar nemzeti ünnephez legközelebb eső szombaton került megrendezésre Karjaaban a hagyományos, immáron XVII. FME Gulyás Grand Prix. A karjaai Jogging Team hétvégi háza és parkja, folyópartja megszokott, kényelmes helyszínt biztosított ehhez a nagyszabású programhoz.

Az időjárás előrejelzés nem sok jóval kecsegtetett, egész hétvégére borús esős időt ígért. Szerencsére a virtuális “eső-béka” ez alkalommal is tévedett és a gyors szellő néhány apró, gyorsan elvonuló esőfelhőt maga előtt kergetve többnyire maga elé engedte a napot. A szervezők azért a biztonság kedvéért felállították a bográcsokat és a versenyzőket óvni hivatott sátrakat, így a zápor leve nem adatott hozzá a jobbnál-jobb receptekhez.

A program ez alkalommal is azt azt kitaláló, útjára indító Nagy Gábor Bigus határozott vezénylete alatt, az alapos előkészítésnek köszönhetően zökkenőmentesen, vidáman zajlott le. Igaz a vége fele fogyni látszott a tüzifa, de sikerült megoldani a váratlan problémát. Oka az volt, hogy előzetesen “csak” 12 csapat jelentkezett be a versenyre és annak megfelelően történt az előkészítés is. A helyszínen azonban további három csapat kapott kedvet a vidám főzőcskézéshez, így a jelentős tartalékkal előkészített tüzelő éppen csak elég lett. Valamennyi, idén a tavalyi 16-os csúcsot megközelítő számú, összesen 15 csapat időre elkészítette remekművét. Az eredeti recepteket itt-ott javaslataival alaposan kiegészítette a csak nézelődni, ismerkedni, messziről érkezett magyarokkal is találkozni vágyó “kibicek” serege, akik nem csupán a gulyás recepjéről, de az itt-ott mellé kínált pálinkáról, pogácsáról vagy süteményről is véleményt mondhattak. Néhány vendég még gyümölcsöt, dinnyét, szilvát is kínált a vendégeknek.

Estefele, mire elkészültek a gulyások, összeállt a zsűri is. Csak olyanok vehettek részt a bírálók csapatában, akik sem maguk, sem rokonaik, közeli barátaik révén nem veresenyeztek. Igaz, a baráti részrehajlást elkerülendő a zsűri csupán számokat látott, nem ismerve a mögöttes csapatot, így nyugodt lelkiismerettel adhatta legjobb szavazatát a legízletesebbnek ítélt gulyásnak. És ahogy a korábbi években is nem egy alkalommal történt meg, most sem a mesterszakácsok nyerték a versenyt. Pedig készültek olyan gulyások is, amelyek akár magyarországi szakmai versenyen is eséllyel szállhattak volna ringbe. Persze mondhatnánk azt is, hogy a nyertes csapat, Krenner Zoltán és Krenner Zsuzsa immáron a finnországi magyar ételek mesterszakácsaivá képezték magukat számos alkalommal kiszolgálva a finnországi magyarok kisebb-nagyobb csoportjait, rendezvényeit. De a magyaros ételeket remekül “finnesítve” sok-sok finnek is gyakori magyaros kulináris élményt okoztak vállalkozásuk révén. Méltán kapták meg a nyertesnek járó aranyozott fakanalat. Magáért beszél a tény, hogy mire a fő szervezők is megkóstolhatták volna az ételeket az ő bográcsukat fényesre “kaparta” az ízekben dőzsölő vendégsereg.

A gulyáskészítő verseny 2018. évi dobogósai:

1. Krenner Zoltán & Krenner Zsuzsa( 5. sz. csapat)
2. Varga János, Mákos Erna, Bognár István, Bognár-Simor Katalin (11. sz. csapat)
3. Heiler István, Bloomstedt Leena, Szalay István (12. sz. csapat)

Idén is sokfelől érkeztek a programra. Az ország távolabbi tájairól is jöttek versenyezni vagy csupán ismerkedni, szórakozni vágyók. A létszám elmaradt a tavalyitól, a VIP vendégekkel és a szervezőkkel együtt idén 150 fő vett részt a programon, ami a többség számára az eredményhirdetést követő vidám tombola után, az esti sötétség beköszöntével ért véget. Kevés számú vendég azonban folytatta a szaunázást, úszkálást, az örömteli együttlétet.

A tombolasorsoláson kisebb ajándékok mellett értékes nyeremények is – mint pl. Fiskars kések és ollók, finom magyar borok vagy a főnyeremény – ez alkalommal egy bőségkosár - is gazdára találtak.

A Gulyás Grand Prix a Finnországban élő magyarok egyik legnagyobb rendezvénye minden évben. Olyan, ami magyar hagyományt idéz fel és ad tovább gyermekeinknek, finn barátainknak és ismerőseinknek, és amelyik sok - néha csak ezen alkalommal- egymással találkozó magyarnak ad lehetőséget ismerkedésre, új barátságok kialakítására. Idén is több tucat első alkalmas vendég érkezett ebbe a Helsinkitő csaknem 100 km-re található városkába.

Nem először és reméljük nem is utoljára csaknem egy tucat vendég a GGP-n döntötte el, hogy csatlakozik a Finnországi Magyarok Egyesületéhez.

Köszönet illeti Bigus mellett mindazokat a vendégeket is, akik a helyszín előkészítélsében és lebontásában segítették a szervezőket.

A rendezvény megvalósításában ez alkalommal is komoly érdeme volt a magyarországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek, amelyik anyagi támogatásával segítette azt.

Fényképek itt tekinthetőek meg.


Jelinkó Árpád, FME elnök