Azon programok, melyeket nem az FME szervezett, de támogatást nyújtott hozzájuk (pl. előadó kiutaztatása).

2017. június 1. Márton Áron ösztöndíj

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (továbbiakban KKM) pályázatot hirdet Márton Áron ösztöndíjra, 10 hónap időtartamra

- szlovén állampolgárságú, vagy
- valamely más külföldi (Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna kivételével) ország állampolgárságával rendelkező, vagy
- állandó letelepedési engedéllyel Lettországban élő, lettországi állandó lakcímmel rendelkező, magát magyar nemzetiségűnek valló személyek számára a KKM magyarországi felsőoktatási előkészítő képzésében történő részvételre a 2017/2018-as tanévben.

További részletek ide kattintva érhetőek el.

2017. április 28. Magyar tábor - beszámoló

Kedves olvasó!

Az idei tamperei családi tábor az FME-től függetlenül lett megrendezve, az FME ösztöndíjas Búzás Eszter Bíborka viszont segítette a tábor munkáját. Alább olvashatjátok az ő beszámolóját.

 

Az idei tamperei családi cserkész tábor április 29 és május 1 közt került megrendezésre, a szokásosnak mondható helyszínen, Aitolahti-ban. Évről évre egyre több család dönt úgy, hogy jó magyar társaságban tölti ezt a tavaszi hétvégéjét. Idén körülbelül 70 fő volt a létszámunk.

A program színes és mozgalmas, időnként havazással teli volt. A tábor méltán fúziója a finn és magyar kultúrának. Meghonosodott a finneknél ismert lóverseny is, a számháború és íjászat, vagy éppen a magyar népdalok éneklése mellett. Mindennapi program elmaradhatatlan része a szauna is. Ételek terén is került az asztalra makkara és gulyás illetve paprikás krumpli is.

A gyerek sereg szívesen talált társaságra egymás közt, de a konyhában is serényen segédkeztek az ott egyébként szorgoskodó szülőknek. Volt még fúrás, faragás, gyöngyfűzés, alkothattak kicsik és nagyok egyaránt.

Ha netán valaki először került volna ebbe a közösségbe rögtön barátokra és befogadó hangulatra talált.

Ismét egy sikeres tartalmas és mulatságos hétvégén vehettünk részt, köszönet ezért minden szorgos kezű résztvevőnek, és legfőképp Szemenyei Sanyinak, aki mindezt előkészítette és prímán levezényelte.

Eszter

 

Bővebben: 2017. április 28. Magyar tábor - beszámoló

2016. szeptember 1. Gárdos Péter Helsinkiben - beszámoló


gardos peter 

„Nincs más. Vagy ő van, vagy meghalok.”

Gárdos Péter színház- és filmrendező, aki immáron író is nagy sikerű első regénye a Hajnali láz finn nyelven is kiadásra került 117 kirjettä címmel. A könyv bemutatójára a szerző is Helsinkibe érkezett.

Szeptember elsején az esti órákban a Magyar Kulturális és Tudományos Központ adott otthont a Gárdos Péterrel való író-olvasó találkozónak. Az eseményen, melyet a Magyar Kulturális és Tudományos Központ és a Finnországi Magyarok Egyesülete közösen szervezett, az írón kívül részt vett a finn kiadó igazgatója, Aleksi Siltala és a könyv finn nyelvre fordítója Juhani Huotari is. Utóbbi az eseményen tolmácsként is tevékenykedett, így a beszélgetés két nyelven folyhatott. Az est moderátora Huotari Olga volt.

A találkozó beszélgetéssel kezdődött, ahol az író az elsőként megírt forgatókönyv, majd a később megírt könyv és végül a film keletkezésének hátterébe engedett bepillantást. A regényből készült magyar játékfilmet is ő rendezte, amit a beszélgetés után a közönség magyar nyelven és angol felirattal filmet tekinthetett meg. Majd a film vetítése után kérdéseket intézhettünk az íróhoz, aki a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható regényét is dedikálta. A jó hangulatú és időnként szinte megható esemény a sok-sok kérdés miatt jócskán elhúzódva, tíz óra körül ért véget.

A műről és a szerzőről (forrás: moly.hu/konyvek/gardos-peter-hajnali-laz)

Meghalni most? Amikor az élet elkezdődhet végre? Amikor a szerelem beköszönhet? Svédország, 1945. Országszerte koncentrációs táborokból szabadult embereket ápolnak. A huszonöt éves Miklóst újra halálra ítélik: az orvos hat hónapot ad neki. De Miklós élni akar. Levelet ír 117 magyar lánynak, akik annak idején földijei voltak, s most itt vannak valamelyik rehabilitációs táborban. Feleséget keres, akivel odahaza elkezdheti az életét. Kedves Nóra, kedves Erzsébet, kedves Lili, kedves Zsuzsa, kedves Sára, kedves Szeréna, kedves Ágnes, kedves Giza, kedves Baba, kedves Katalin… Reggeltől estig ír – levelet, verset, cikket –, fordít, a hazai híreket lesi és várja a gyógyulást. És hamarosan rátalál az igazira. Mint aki megtáltosodott, úgy sodorja magával a tizenkilenc éves Lilit, hogy legyőzve szorongásait és kísértő álmait, nekiinduljon ő is új életük, az igazi élet felépítésének. A regény szerelmük szárba szökkenését meséli el, miközben az erőfeszítések, az árulások, az igaz és hamis barátságok szövevényei az olvasót is végleg magukkal ragadják. A Hajnali láz – nagy szeretettel, feszes mondatokban és erős képekben megírt igaz történet – az élet szerelmes regénye.

Gárdos Péter színház- és filmrendező 1948-ban született Budapesten. Legemlékezetesebb alkotásai az Uramisten, a Szamárköhögés, A skorpió megeszi az ikreket reggelire, A porcelánbaba és a legutóbbi, a Tréfa. Filmjei számos díjat nyertek a legjelentősebb hazai és külföldi fesztiválokon. A Hajnali láz az első regénye.

Búzás Eszter Bíborka

2015. december 5. Bóbita Mikulás az FME támogatásával

A 2015. évi Mikulás-ünnepség a Bóbita Klub szervezésében a Finnországi Magyarok Egyesületének támogatásával 2015. december 5-én szombaton, 17 órai kezdettel került megrendezésre az Espoo International School épületének aulájában. A rendezvényen a fővárosi régióból (Helsinki-Vantaa-Espoo) és vidékről szülői kísérettel közel 60 fő gyermek vett részt. A ünnepség kezdetén a gyerekek izgatottan várták a Mikulás bácsit, akit Szakács Miklós FME tag "alakított". Néhány karácsonyi gyermekdal közös eléneklését követően a Télapó megkezdte a Mikulás-csomagok kiosztását. A névsor felolvasása közben minden gyermek fegyelmezetten kivárta a sorát, majd a csomagok átvétele után csillogó szemmel vizsgálták annak tartalmát. Az idei Mikulás-csomag számos finomságot rejtett, hiszen a kisebb tejcsokoládé figurán kívül, néhány szem mandarin, egy kis csomag mazsola, dió és mogyoró, valamint szaloncukor is került a színes tasakokba. A rendezvény egy kellemes hangulatú közös uzsonnázással és beszélgetésel zárult, ahol egy-egy pohár üdítőt, hideg karácsonyi sonkát, szendvicseket, valamint a szülők által készített sós és édes süteményeket fogyasztották el a vendégek. A rendezvényt követően a takarítást néhány FME önkéntes, valamint a Bóbita Klub tagjai végezték, majd 19 óra körül teli pocakkal és immáron üres Mikulás-csomagokkal tértek haza a magyarok.

 

Eredeti fehívás:

Bővebben: 2015. december 5. Bóbita Mikulás az FME támogatásával

2015. augusztus 21-22-23. A Krétakör Helsinkiben: LÚZER

A Krétakör társulat Helsinkiben szerepel aug 21-22-23-án. Az elõadásokra kedvezményes (csoportos) jegyek válthatók az FME-n keresztül 26 eurós áron. FME tagoknak további 5 eurót térít az egyesület.

Részletek:

kretakor luzer

Figyelem FME tagok!

A Finnországi Magyarok Egyesülete szeretne csoportos kedvezményes jegyeket igényelni az alábbi, magyar nyelvű (angolul és finnül feliratozott) színházi előadás(ok)ra. 10 fő fölött már van csoportos kedvezmény, amennyiben lesz elegendő jelentkező, számukra a jegy ára 26 euró lesz! Kérjük, hogy még ma, de legkésőbb csütörtök reggelig jelezzetek vissza (arpad.jelinko[kukac]gmail.com), hogy ki és hány kedvezményes jegyet szeretne a segítségünkkel venni! Jelezzétek azt is, hogy milyen fontossági sorrendbe tennétek az időpontokat.

A 2015-ös FME tagdíjat befizetett tagok számára a csoportos kedvezményen felül 5 euró kedvezményt biztosítunk, azaz nekik csak 21 euró lesz a jegy ára.

További információk Schilling Árpádról és a Krétakörről.

Az előadásról, a helyszínről és a pontos időpontokról információ található a tiketti weboldalán.


Jelinkó Árpád, FME