Az oldal tartalma PDF Nyomtatás E-mail

 

Kanadában legkevesebb 20 hétvégi magyar iskola működik. 
A Szent Erzsébet Magyar Iskola az Észak-Amerikában élő magyarság – mondhatjuk – legnagyobb magyar nyelvű iskolája. Ezt az iskolát 1935-ben a torontói Szent Erzsébet Római Katolikus Magyar Templom nővérei indították el egy osztállyal, s mára több mint 250 diákot oktató intézménnyé nőtte ki magát. 
Az iskola működését három forrás teszi lehetővé: az egyházközség, a Toronto Catholic District School Board (Torontói Katolikus Iskola Igazgatóság) és a szülők hozzájárulása. Szakmai szempontból az iskolának meg kell felelnie a katolikus iskolaszék előírásainak, ami magában foglalja a kanadai állam által a Felekezeti Iskolák Igazgatósága által előírt rendelkezéseket. 

(a teljes írás a címre kattintva olvasható)

 

::: Bokréta, a Szent Erzsébet Magyar Iskola újságja, 8. kiadás

 

 • Ifland Andrea: Magyar iskola Erdingben

 • ERDING Dél-Németországban, Bajorországban, München környékén, a müncheni repütőtér mellett található kb. 35 ezer fős kisváros.
  2002 őszén egy cseh származású szülésznő közvetítésével ismerkedett meg néhány fiatal magyar édesanya egymással. Rövid idő elteltével egyre többen lettünk és decemberben már körülbelül nyolcvanan vettünk részt az első vagy alapító Mikulás ünnepségen.
  A  nagyrészt fiatal, kisgyermekes családok többsége a kilencvenes évek végén, illetve a 2000-es évek elején érkezett Németországba, Erdingbe és környékére munkavállalóként, mások pedig házasság útján kerültek ide.

  (a teljes írás a címre kattintva olvasható)

   

   

   

   

   

  1. Márciusi számunk tartalmát lásd az Archívumban, illetve a Tartalomjegyzék 2011-ben
  2. Az elmúlt két év anyagai az Archívumban, illetve a Tartalomjegyzékekben találhatók