Az oldal tartalma PDF Nyomtatás E-mail

 

ének:Szabó Annamária, citera: Gáspár Attila

 

Vágjad, vágjad a búzát
Rózsa Sándor bocskorban ment aratni

 

Amit elmondok, régen történt egy hétéves kisfiúval, Nagyszentmiklóson. Édesapja az itteni földművesiskolának volt az igazgatója, édesanyja pedig tanítónő. Édesapja szépen csellózott, édesanyja zongoraleckéket is adott.
A kisfiú már hároméves korában együtt muzsikált a szüleivel: kicsi dobján két verővel dobolta a megfelelő ritmust. A zongorát még jóformán el sem érte, de egy újjal kiütögetett rajta negyven dalt.
Ötödik születésnapján arra kérte édesanyját, hogy tanítsa már zongorázni. És megkezdődtek az órák. Először csak félórákat ültette hangszerhez véznácska gyermekét az édesanya. Azt akarta, hogy sokat legyen levegőn, örült, amikor futkározni látta lepkefogóval a réten…

(A folytatáshoz kérjük, kattintsanak az írás címére)

A kiscsoportban az első két hónap a beszoktatás ideje. Ez idő alatt az óvónő feladata, hogy megszerettesse a gyermekekkel az új környezetet. A beszoktatáshoz jó segítséget nyújt a szép éneklés, a hangszerjáték és a „felnőttek játéka gyermekekkel” játéktípusok (altatók, arc-, kéz-, ujj-, lábjátékok, lovagoltatók).
A gyermekekkel való játékokat a nap bármely szakaszában kezdeményezhetjük. A játékok alatt lehetőségünk nyílik arra, hogy megismerjük, felmérjük a gyermekek zenei képességeinek fejlettségét.
A középső csoportosok mozgás- és éneklési biztonsága, gyakorlata lehetővé teszi, hogy egy foglalkozáson belül több feladatot végezzenek el. Foglalkozásaik pergőbbek. Az anyag begyakorlása után az óvónő már mind kevesebbet játsszon együtt a gyermekekkel, inkább csak kívülről irányítsa, vezesse a játékot.
A nagycsoportosok egyre nagyobb önállóságra tesznek szert. Itt már az óvónő csak addig játsszon, énekeljen velük együtt, amíg a tanulás folyik. A jól elsajátított játék irányítását gyakran már a gyermekekre is rá lehet bízni…

(a folytatáshoz kérjük,  kattintsanak az írás címére)

 

 

 

 

 

 

1. Márciusi számunk tartalmát lásd az Archívumban, illetve a Tartalomjegyzék 2011-ben
2. Az elmúlt két év anyagai az Archívumban, illetve a Tartalomjegyzékekben találhatók