Az oldal tartalma PDF Nyomtatás E-mail

 


A Felsőőri Kétnyelvű Szövetségi Gimnázium diákjai alkotta színjátszókör a Burgenlandi Kultúregyesület szponzori segítségével a Hungarofest meghívására részt vett a Külhoni Magyar Fiatalok Találkozóján Budapesten és Gödöllőn 2011. augusztus 19–26. között.
A kulturális és sportprogramok kavalkádja, a múzeum- és közintézmény látogatások, augusztus 20-i ünnepségek széles köre tartalmas szórakozást nyújtott a számos országból érkező magyar művészeti csoportok részére. Irodalmi színpadok érkeztek még Délvidékről és Erdélyből, akikkel érdekes tapasztalatcserére kerülhetett sor.

A Liszt-paródia a május 8-i Európa-nap felsőőri programjához készült, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója jegyében.

(a teljes írás a cikkre kattintva olvasható)

 

Hatszáz magyarságkutató a VII. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszuson

A hungarológia (magyarságtudomány) a magyar kultúra kutatásával, közvetítésével, oktatásával foglalkozó tudomány, összefogja a különböző tudományok (nyelv, irodalom, képzőművészet, zene, film, színház, néprajz, újabban a média stb.) magyarsággal foglalkozó területeit. A kifejezés 1922-ben született, Gragger Róbert javasolta az Ungarische Jahrbücher című folyóiratban. (Nem tévesztendő össze a  hungaricum szóval, amely jellegzetes magyar termékek, dolgok, eljárások stb.  gyűjtőneve).
A magyar nyelvre, kultúrára és társadalomra vonatkozó kutatásokat, oktatást szorgalmazza és támogatja a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság, amely igyekszik közvetíteni a magyarországi és a külföldi fórumok között, a tagjai, de az érdeklődők számára is a magyarsággal kapcsolatos híreket, kutatási eredményeket, cikkeket, monográfiákat jelentet meg.

(a teljes írás a cikkre kattintva olvasható)

 

Tóth Ildikó, a táborszervezők munkatársa


Köszönet

A svédországi Tångagärde fölött az ég sokszor volt felhős, szomorú szürke az idei magyar nyelvi tábor ideje alatt is. De lehetett az időjárás bármennyire rossz, a tábor lakói kéknek látták a tábor egét. Kéknek, mint a tábor himnuszában szereplő kék virág, mivel a tábort szervező-rendező Őrszavak Magyar Nyelvvédők Egyesülete vezetőségének újra sikerült egy csodálatosan együttműködő, önzetlen, önfeláldozó, remek szaktudással rendelkező nevelőcsapatot összetoborozni.  Rengeteg munkával, kitartással, lélekismerettel, szeretettel. Ennek köszönhető, hogy a tábor egész ideje alatt a jó, a szeretetteljes hangulat uralkodott, az időjárás szeszélyeit, a minden nap adódó problémákat sikerült jó kedvvel elviselni, megoldani.

A lelkes csapat tagjainak az újratalálkozás reményében köszönjük az együttlétet, önzetlen munkájukat, türelmüket és megértésüket, töretlen jókedvüket.

(a teljes írás a cikkre kattintva olvasható)

 

 

 

 

 

1. Márciusi és júniusi számunk tartalmát lásd az Archívumban, illetve a Tartalomjegyzék 2011-ben
2. Az elmúlt két év anyagai az Archívumban, illetve a Tartalomjegyzékekben találhatók