2015/Tavasz_Néprajz PDF Nyomtatás E-mail

 

Tófalvi Zoltán: A korondi fazekasság rövid története - III. (Befejező) rész

 

 

Régi karácsonyi köszöntő

 

Karácsony – betlehemes játékok
A játékokban szereplő dalok, karácsonyi énekek meghallgathatók a Zene oldalon Gábor Adrienn előadásában

 

Magyarszováti betlehemes

Erdélyi betlehemes

Árva Péter

Mezőkövesdi betlehemes

Lövétei betlehemes

„Akik krisztus születése emlékén, vagyis a karácsonyi szent a karácsonyi szent ünnepekre betlehemi folytatásban tagok akarnak lenni, azok csak úgy lehetnek, ha a következő feltételeket megtartják: nem szabad a kocsmahelységekben forogni, fonóseregbe lányokhoz járni, az utcákon néma csendben kell járni, továbbá nem szabad világi éneket énekelni. Mindezeket meg kell tartani attól a naptól, amikor próbálni kezdik és tart egészen Vízkereszt napjáig.

Ezt a játékot a községi megyebíró vagy az egyháztanács engedélyével kijelölt megbízható ember vezetheti. Mindezeket a helybeli plébános beleegyezésével. Ezt azért kell indítani, mert ez nem gyerekdolog és nem mulatságra való…

Aki ezen alapszabálynak nem tesz eleget, annak büntetése nem lehet egyéb, minthogy abból a szobából, amelyben gyakoroltak, a Kócsár és a Huszár nevű tagok kihúzott karddal kísérik az illető személyt mezítláb és hajadonfővel, a templomot háromszor megkerülik. Bármilyen zord idő esetén megtartandó és ekkor az elkövetett bűn meg lesz bocsátva. Mindezeket azért, hogy aki beáll ide, mint tag, az tartsa meg az említetteket.”

[A lövétei betlehemesek kéziratából] (A játék a címre kattintva olvasható)

 

 

 

 

 

1. Tavaszi számunk tartalmát lásd az Archívumban, illetve a Tartalomjegyzék 2015-ben
2. Az elmúlt évek anyagai az Archívumban, illetve a Tartalomjegyzékekben találhatók