2015/Nyár_Események PDF Nyomtatás E-mail

 

Nagy siker volt a Verőfény szavalóverseny Bécsben


2015. április 11-én, a Magyar költészet napja alkalmából a Bécsi Magyar Iskola ismét megtartotta Verőfény című szavalóversenyét és ezzel megünnepelhette a Verőfény huszadik jubileumát. A szavalóversenyt a Központi Szövetség és a Kaláka-Club támogatásával Lengyel Ferenc  tanár szervezte.

A versenyen a Felsőőri Kétnyelvű Gimnázium is képviseltette magát. A rendezvény megmutatta,  hogy a versek manapság is örömet szerezhetnek.  Az ötéves gyerekektől kezdve a felnőttekig  minden korosztály képviselői előadtak egy-egy verset. A burgenlandi gimnázium tanulói szép eredményeket értek el: Kocsis Emese első, Szele Dóra harmadik lett a korcsoportjukban.

Az idei zsüri tagja volt Burgenland tartomány magyar nyelvért felelős szakfelügyelője, Mag. Pathy Lívia, aki Czibula Katalin tanárnővel (ELTE – Budapest) és Böröndi Lajos költővel(Mosonmagyaróvár) közösen méltatatta a teljesítményeket. A megzenésített versek közös  éneklése közelebb hozta egymáshoz a jelenlévőket. A rendezvény szervezői mind a résztvevőknek, mind a közönségnek kellemes, barátias hangulatú délelőttöt nyújtottak az irodalom iránt érdeklődő gyerekek, fiatalok és felnőttek körében.

(Forrás: Bécsi Napló XXXVI. ÉVFOLYAM  3. SZÁM, 2015. MÁJUS– JÚNIUS)

 

A Bécsi Magyar Iskola legfrissebb hírei

 

Szavalódélután Helsinkiben a Magyar költészet napja alkalmából

 

A Finnországi Magyarok Egyesülete 2015-ben is megemlékezett a Költészet napjáról, ezúttal két különböző helyszínen is: Helsinkiben és Tamperében.
Április 11-én a helsinki Balassi Intézetben került megrendezésre a hagyományos Költészet napi gyermek versmondó rendezvény. Az immáron negyedik alkalommal megrendezett programban a helsinki Bóbita klub is partnerünk volt.

A Bóbita klub 5 fős csoportja mellett a kiloi iskola 6 első osztályosa, 9 fős nagyobb csoportja, a Meritori iskola 14 tanulóból álló vegyes korosztályú csoportja, a Kutinmäki iskola saloi vendéggekkel együtt kilencen voltak. Rajtuk kívül a Kilonpuisto iskola 11 fős csoportja szerepelt. Őket egészítette még ki egy további gyermek Vantaaból és négy Helsinkiből.

A Balassi Intézet galériáját zsúfolásig megtöltő hallgatóság szülői-baráti izgalommal követte végig a gyermekek esetenként izgalomtól fűtött nagyszerű előadásait.
Valamennyi előadó hatalmas tapssal kísérve vehette át az FME oklevelét és ajándékkönyvét.
A program hivatalos része egy közös énekléssel ért véget.

A rendezők köszönetét a házigazda Balassi Intézet igazgatója, dr.Richly Gábor és az FME elnöke, Jelinkó Árpád közvetítette mind a gyermekeknek, mind az őket felkészítő tanároknak, a fellépésre bíztató szülőknek és hozzátartozóknak, mind pedig a programot kiválóan elokészítő és lebonyolító szervezőknek és segítőiknek. Utóbbiak a szavalóprogram végén üdítővel és szendvicsekkel egészítették ki a szülők által asztalra helyezett sütemény-csemegéket.

Ebben az évben a tamperei magyar anyanyelvi csoport tagjai nem vettek részt a helsinki versmondó délutánon, ehelyett az iskolások egy színielőadással készültek.
A gyerekek hosszú heteken át készültek az előadásra, amelyen Mátyás király és az igazmondó juhász című mesét adták elő Pappilában, a játszóházas foglalkozások helyszínén. Az műsorra szép jelmezek is készültek, illetve ügyes kezű szülők készítette kellékekkel (kardok, pajzsok) még eredetibbé  varázsolták a történetet.

A mesét 6-15 éves gyerekek adták elő nagy lelkesedéssel és vidám hangulatban. A Mátyás király meséi c. rajzfilmsorozat ismert intróját a közönség együtt énekelte a kis színészekkel, akiket két apuka kísért gitárral, illetve furulyaszóval.
A nézők nagy tapssal köszönték meg a mesefeldolgozást, a szereplők könyvjutalmat is kaptak az FME-től.
A program közös uzsonnázással zárult.

 

 

 

 

 

 

1. Tavaszi számunk tartalmát lásd az Archívumban, illetve a Tartalomjegyzék 2015-ben
2. Az elmúlt évek anyagai az Archívumban, illetve a Tartalomjegyzékekben találhatók