Az oldal tartalma PDF Nyomtatás E-mail

 

Magyar tanszékek Lengyelországban

  • 1. N. Fórizs Emília: A Krakkói Egyetem Magyar Filológiai Tanszéke
  • 2. Dávid Mária: A poznani Magyar Szak
  • 3. Gedeon Márta: Magyar tanítás VarsóbanN. Fórizs Emília: A Krakkói Egyetem Magyar Filológiai Tanszéke
N. Fórizs Emília
A krakkói Jagelló Egyetem Magyar Filológiai Tanszéke
A Magyar Filológiai Tanszéken jelenleg (2009/2010) párhuzamosan folyik az osztatlan ötéves képzés (a IV–V. évfolyamon), valamint az I–III. évfolyamon a bolognai háromciklusú képzés (3+2+3). A hagyományos rendszerben több mint 1300, a bologna-iban 1250 órát szánunk a magyar nyelv megismerésére, a II. évfolyamtól kezdve a szak-tárgyakat is magyar nyelven hallgatják a diákok.

>>a cikk folytatása>>

 

Dávid Mária: A poznani Magyar Szak
A Magyar Szak megalapításának ötlete 1991. jún. 28-án született az 1956-os poznani munkásfelkelés 35. évfordulójának ünnepségei után (többek között Engelmayer Ákos, akkori varsói magyar nagykövet, Kovács István kultúrattasé, Hegedűs B. András, az 1956-os Intézet igazgatójának társaságában Brendel János – Poznanban élő magyar művészettörténész – lakásán.) Engelmayer Ákos folyamodott ezzel a kezdeményezéssel 1991 októberében a poznani Adam Mickiewicz Egyetem rektorához, Jerzy Fedorowski professzorhoz, aki

>>a cikk folytatása>>

 

Gedeon Márta: Magyar tanítás Varsóban

Varsóban három helyen lehet hivatalosan magyarul tanulni: két éves kortól 14–16 éves korig a Divéky Adorján Hétvégi Magyariskolában, a Magyar Kulturális Intézetben működő tanfolyamokon és a Varsói Egyetem Magyar Tanszékén.
Természetesen a fenti helyek mindegyike más-más célkitűzéssel, más eszközökkel, más értékelési rendszerrel, más-más körülmények között működik.

>>a cikk folytatása>>

 

Bemutatkozunk: Anyanyelvápolás a Délvidéken

  • Viola Lujza: Anyanyelvápolás a Délvidéken

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete (VMPE) délvidéki magyar oktatási civil szervezet 1993 óta működik Bácska, Bánság és Szerémség területén. Alaptevékenységének a szórványban végzett anyanyelvápolás számít, vagyis igen hosszú múltra tekint vissza.

>>a cikk folytatása>>

 

 

 

 

 

 

1. Márciusi számunk tartalma (lásd március 2010 az Archívum rovatban)

*  Benedek Zsuzsa: ZIK
* Hegyeli Attila: Tíz éves a Csángó Oktatási Program
* Varga Béla: Kárpátaljai tankönyvhelyzet

::: A 2009-es anyag az Archívumban, illetve a Tartalomjegyzék 2009-ben található