Az oldal tartalma PDF Nyomtatás E-mail

 

  • KUTATÓ DIÁKOK

 

Muhi Béla: Kiváló kutatómunkák, nagyszerű előadások a vajdasági TUDOK-on

A Kutató Diákok Országos Szövetsége és a Kutató Diákokért Alapítvány által alapított középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája (TUDOK) hagyományosan minden év tavaszán kerül megrendezésre Magyarországon. Az országos rendezvényre az őszi regionális konferenciákon díjnyertes kutató diákok kapnak meghívást, és ez vonatkozik a határon túli diákokra is. Részletek itt: http://www.kutdiak.hu/

A vajdasági regionális konferenciákat évek óta Muhi Béla tanár szervezi, aki a Nemzeti Tehetségsegítő Tanácsban a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületét és a GENIUS tehetséggondozó mozgalmat képviseli. Javaslatára a 2011. évi őszi regionális konferenciát a Vajdaságban november 26-án Adán rendezték meg, vendéglátó a helybeli Műszaki Iskola, helyi szervező Pecze Rózsa mérnöktanár volt. A vendéglátó iskola mellett a konferencia szervezői a budapesti székhelyű Kutató Diákok Országos Szövetsége és a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete voltak.

 

>> a teljes beszámoló ITT olvasható >>

 

 


A németországi magyar lelkészek aacheni határozata alapján a németországi magyarok nagy nemzeti zarándoklatára került sor 2011. október 8-án a bajorországi Scheyernben. A nagy múlttal rendelkező bencés kolostor bazilikájában már 1180 óta nagy tiszteletnek örvend a híres „Scheyerni-kereszt”, amely Krisztus Urunk keresztjének egy darabkáját foglalja magában. Itt található a Szent István és Boldog Gizella házasságára emlékeztet Király-kápolna, amely egy  X. századi várkápolna, majd sekrestye helyén áll. Rendkívül értékesek a Fejedelmi képek, amelyek eredetileg 1382–1383-ból, jelenlegi formájukban 1624–1625-ből származnak.

Erre a magyar történelmi emlékekben gazdag helyre hívta meg Cserháti Ferenc delegátus, a külföldi magyar katolikusok püspöke nemcsak a németországi magyar zarándokokat, hanem a nyugat-európai országokban, Magyarországon, illetve az egész Kárpát-medencében élő magyar testvéreinket és barátainkat is.

 

>> (a teljes írás a címre kattintva olvasható) >>

 

 

 

 

 

1. Júniusi és szeptemberi számunk tartalmát lásd az Archívumban, illetve a Tartalomjegyzék 2011-ben

2. Az elmúlt két év anyagai az Archívumban, illetve a Tartalomjegyzékekben találhatók