Az oldal tartalma PDF Nyomtatás E-mail

 

Kalló-Lengyel Katalin: Böjte Csaba látogatása Münchenben

 

Nagy öröm volt a Bajorországban élő magyarok számára, hogy 2012. március 2-án, a Pax Romana és a Müncheni Magyar Intézet meghívására Böjte Csaba Ferenc-rendi  szerzetes „Kiutak a válságból“ címmel előadást tartott a Müncheni Magyar Katolikus Misszióban. A nagyszámú közönség érdeklődéssel hallgatta Csaba testvér történeteit, aki hitével, meggyőző erejével, nagyszerű humorával teljesen lenyűgözte a résztvevőket. Mesélt az első dévai otthon megalapításáról, a gyermekek nehéz helyzetéről, az elért eredményekről. Azt érezhették az egybegyűltek, hogy minden gyermek sorsát szívén viseli, a legelesettebbeket is felkarolja, és mindent megtesz értük, segíti őket testi és lelki fejlődésükben. A hit erejével, a beléjük vetett bizalommal, sok kitartással és rendkívüli odaadással szinte minden gyermeket jó irányba tudott terelni. Szülőknek és pedagógusoknak is emberségből példát mutatva, önmagát nem kímélve továbbra is küzd minden neveltjéért.

Ezekről a nevelési elvekről másnap a Müncheni Hétvégi Magyar Iskola tanárnőivel is elbeszélgetett, majd az iskola tanulóinak is mesélt a nehéz sorsú erdélyi gyermekekről. A szülők segítségével a németországi iskolások és cserkészek cipősdobozba csomagolt ajándékokat adományoztak az otthonokban élő társaiknak, így gyakorolva az ajándékozás örömét. Csaba testvér szorgalmazta a személyes kapcsolatok létrejöttét, meghívta az érdeklődöket látogatóba „két napra, két hétre vagy két évre“, hiszen 2300 gyermek neveléséhez minden segítő kézre, minden beszélgetésre szükség van. Többen szeretnének nyáron ellátogatni valamelyik erdélyi gyermekotthonba, ugyanakkor a fiatalokat is buzdítjuk önkéntes szociális munkavégzésre. Az érdeklődök a következő címeken érdeklődhetnek:
www.devaigyerekek.hu vagy a www.magnificat.ro

Sűrű programjának harmadik napján Csaba testvér a München központjában lévő Damenstift templomban délelőtt szentmisét tartott. Bátorító szavait rengetegen hallgatták, majd délután nagyböjti lelkinapon vettek részt a Münchenből és környékéről odasereglett magyarok, újból zsúfolásig megtöltve a Misszió termeit.

Csaba testvér bajorországi látogatása mindenkit megérintett, legyen az egyszerű hívő, gyermek, szülő vagy pedagógus. Sokan gyűltünk egybe, összefogtunk, mindenki segített, adakozott, lehetőségeihez mérten a nemes cél érdekében.

Köszönjük mindenkinek, köszönjük Csaba testvér!

 

 

 

 1. Szeptemberi és decemberi számunk tartalmát lásd az Archívumban, illetve a Tartalomjegyzék 2011-ben
2. Az elmúlt három év anyagai az Archívumban, illetve a Tartalomjegyzékekben találhatók