Tartalom 2012.június PDF Nyomtatás E-mailX. GENIUS konferencia

Galvanoplasztika, lépegető gép, nyelvészeti kutatások

Az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban 2012. május 26-án tizedik alkalommal került megrendezésre a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének egyik legrangosabb rendezvénye, a GENIUS konferencia. A tehetséges, kutató diákok verseny jellegű tanév végi seregszemléje ezúttal is igen színvonalasnak bizonyult. A fiatalok olyan szakmunkákkal és eszközökkel jelentkeztek a rendezvényre, amelyekkel bemutatták kutatásaik, alkotó jellegű munkáik eredményeit. Mintegy száztíz diák szerepelt tíz szekcióban, a szakbizottság harminctagú volt.

>>tovább >>

 


V. Vajdasági Diák Menedzsment Bajnokság - Ifjú menedzserek szemléje

Lepényleső és Finissimo

A GENIUS - a tehetséges diákokért mozgalom, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és a Fókusz elektronikus folyóirat szerkesztősége 2012. május 26-án ötödik alkalommal rendezte meg a Vajdasági Diák Menedzsment Bajnokságot.
A közgazdasági témájú, hagyományos menedzsment bajnokságot ezúttal is az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziumban tartották meg a nagyszabású GENIUS konferencia keretében. A versenyen vajdasági középiskolás diákok vehettek részt egyénileg, vagy párban. Akárcsak a korábbi években, a verseny egy üzleti szimulációs játékra épült, ahol a tanulók egy képzeletbeli vállalat vezetőjének szerepét töltötték be, erről szakdolgozatot küldtek be, majd a szóbeli döntőn a vállalat üzleti (business) tervét mutatták be a szakbizottságnak.


>> tovább >>

 

 

A IV. Svájci Magyarház Nap Zürichben


2011. szeptember 10-én Svájc egyik legnagyobb magyar rendezvényén – a strandolásra csábító verőfény ellenére is – becslések szerint
500–600 látogató fordult meg. A fenti gondolat jegyében negyedszer szerveztünk egész napos műsort főként Svájcban működő magyar
iskolák, óvodák, cserkészcsapatok, gyermekfoglalkoztató csoportok,művészek, előadók, zenészek, magyar különlegességeket
árusító üzletek, városok köré csoportosuló egyesületek, sportkör és sok-sok érdeklődő számára. Helyszínül már harmadjára a zürichi,
nagyszerű felszereltségű és a kivitelezésben partnerként együttműködő, Hirzenbach Közösségi Házat választottuk.

Az eseményt jelenlétével megtisztelte dr. Nagy Erzsébet, Magyarország berni nagykövetasszonya. Kapunk nyitva állt a svájci és más nemzetiségű látogatók előtt is. Hídépítő szerepet vállaltunk: az érdeklődőknek bemutattuk ezerszínű kultúránk egy szeletét, bízva abban, hogy Svájc soknemzetiségű lakosságával is megismertetjük és megkedveltetjük. Erre a napra jelent meg lapunk, a Magyar Ház Független Hírmondó kilencedik kiadása.

 

>> tovább >>

 

 

Hazay Annamária – Hazay Tímea: Négy énekkel, játékkal teli nap Svájcban


Szeptember 6-tól 9-ig Ringató foglalkozásokat, valamint óvodásoknak szóló énekes, hangszeres drámajátékot tartottunk a Svájcban felnövekedő magyar gyermekek és családjaik számára.
Ismét örültünk a meghívásnak, s vártuk, hogy újra találkozhassunk, újra együtt énekelhessük a mindenki által jól ismert szép magyar népdalokat, s együtt nevessünk a magyar néphagyományból merített ölbeli játékokkal.

A felejthetetlen négy nap alkalmával találkozhattunk St. Gallenbe, Baselbe, Adliswilbe és Zürichbe érkező gyermekekkel és családokkal. Mivel sosem tudjuk pontosan, hányan fogunk majd összejönni a foglalkozáson, mekkora gyermekek lesznek, milyen hangulatban érkeznek majd a közös játékra, éneklésre, mindig nagy izgalommal várjuk a találkozást. Abban a percben derül ki pontosan, hogy mi lesz a feladatunk, amikor már megérkezett mindenki, leültünk a szőnyegre, váltottunk egymással pár szót, bemutatkoztunk, egymásra mosolyogtunk.

 

>>tovább >>

 

 

 

 

 

 

1.  Márciusi számunk tartalmát lásd az Archívumban, illetve a Tartalomjegyzék 2012-ben
2. Az elmúlt  évek anyagai az Archívumban, illetve a Tartalomjegyzékekben találhatók