2012 ősze_Események PDF Nyomtatás E-mail

 

Fehér Miklós: Kék Virág Anyanyelvi tábor (II/2012) – Svédország
[...] A történelmi keret
A magyarság történelmének ismerete olyan fogódzó, olyan kapaszkodó az egyén számára, mely lehetővé teszi azt, hogy a tudással bíró személy – aktuális nyelvi kompetencia szintjétől függetlenül – a közösség tagjának érezhesse magát. A tábor 10 napja nem lehet elegendő arra, hogy pótoljuk az iskolát, arra, hogy bármilyen történelmi részletben is elmélyedjünk, hogy tudományos igénnyel beszéljünk át dolgokat, hogy „megtanítsunk” valamit. Ennek ellenére mégis sokmindent lehetővé tesz. Lehetővé teszi, hogy egymás mellé, mögé rakva felépítsük mindenkiben a magyarság eredetének, államának, királyainak, európai szerepének, a szabadságharcoknak, a Világháborúkban betöltött szerepeknek a „képét”, ideáját. Elegendő arra, hogy érthetővé váljanak alapfogalmak: Mohács, Buda, Erdély, Trianon. Hogy ismertté váljanak jelképek: Duna, Tisza, Alföld, címer, himnusz, Kufstein, Eger.

Ezért minden tábort a magyar történelem egy-egy jelentősebb korszaka köré szervezünk. 2011 az államalapítást, I. Szent István királyunk uralkodásának idejét dolgozta fel. 2012-ben, idei táborunk a lovagkirályok koráról szól Szent Lászlótól az Árpád ház kihalásáig.

 

>> A teljes írás >>

 

 

Tóth Ildikó: Csak egy Kékszínű virág…

Immár véget ért a 16. magyar nyelvi táborunk is! Amilyen örömteli volt a tábor kezdetén a régi barátok találkozása, olyan szomorú volt a búcsúzás. Az összeszokott csapat hamar befogadta az újakat, s táborzáráskor már ők is fogadkoztak, hogy jövőre újra eljönnek.

 

>> A teljes írás >>

 

 

"Bazsó" Sárkányos története

 

 

1. Júniusi számunk tartalmát lásd az Archívumban, illetve a Tartalomjegyzék 2012-ben
2. Az elmúlt évek anyagai az Archívumban, illetve a Tartalomjegyzékekben találhatók