2013/Nyár_Események PDF Nyomtatás E-mail

 

 

Csak egy kék színű virág, csak ennyi a jelünk…Anyanyelvi tábor Svédországban

 

Értesítjük a magyarul beszélő általános iskolás és gimnazista gyermekeket-ifjakat, hogy a szokásos nyári táborunkat augusztus 2-10. között tartjuk a
HÄLLEBERGA IFJÚSÁGI KÖZPONTBAN.

Újra együtt lehetünk, felújíthatjuk a régi barátságokat, új barátokat szerezhetünk. Kipróbálhatjuk ügyességünket a kézműves foglalkozásokon, a különböző csoportos játékokban, újabb dalokkal gazdagíthatjuk zenei tudásunkat.Elmerülhetünk őseink életének tanulmányozásában, mivel idei táborunk témája a LOVAGKOR.

Figyelem! Az idén lehetőségünk van magyarul gyengén beszélő gyerekeket is fogadni. Velük külön csoportban foglalkozunk!

Jelentkezni legkésőbb május 30-ig lehet Tompa Orsolyánál:

e-mailen: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
levélben: Tompa Orsolya, 561 44 Huskvarna, Rogbergav. 74
telefonon: 0704-671820

 

 

45 éves a BMKE

2013. június 7-én ünnepelte a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület 45 éves jubileumát. Az ünnepséget Alsóőrben az Ungarischer Hof vendéglőben tartották, amely egyben az alsóőri községterem. A kultúregyesületet 45 évvel ezelőtt azzal a céllal alapították olyan nevezetes személyek, mint pl. Szeberényi Lajos, Dr. Gyenge Imre, Tölly Juliana és Mór János, hogy a magyarságot Ausztriában fenntartsák.

A BMKE elnökének köszöntő szavai után a 2012-es eseményekről számoltak be, és különböző díszvendégek is köszöntötték a vendégeket. Jelen voltak Répás Zsuzsanna (Nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár), Dr. Kerekes Anna (Magyarország bécsi nagykövetségének konzulja), Dr. Takácsné Dr. Tenki Mária (Szombathely Megyei Jogú Város tanácsnoka), LAgt. Andrea Gotweis, Horváth József (Alsóőr polgármestere), Georg Rosner (Felsőőr polgármestere) és még számos más helyi és külföldi gratuláns.

Az ünnepi műsoron a BMKE összes csoportja szerepelt. A legkisebbek, az óvodások, kezdték a programot. Utána az alsóőri Virgonc gyermektánccsoport, majd az alsóőri és őriszigeti felnőtt táncosok léptek fel. Őket a szombathelyi Boglya együttes kísérte. Továbbá az kultúregyesület énekköre és diákszínpadja is tartott egy-egy rövid bemutatót. /Marianna Seper/

 

 

Márciusban „A doktor úr” című színdarabot adták elő Felsőőrben (Ausztria)

A Felsőőri Ifjúsági Olvasókör már évtizedek óta visz színpadra kiválasztott magyar színműveket.

Idén Molnár Ferenc korai művét „A doktor úr” című darabot választották. Négy előadáson nagy sikerrel léptek fel az olvasókör tagjai, és a nézők, akik nem csak Burgenlandból érkeztek, hanem Magyarországról és Bécsből is, élvezték a humoros darabot.

Idén sok fiatal szereplő csatlakozott a csoporthoz. Lendülettel és örömmel álltak neki a munkának. A színtársulatban különböző generációk dolgoznak együtt, és munkájukkal hozzájárulnak a magyar kultúra ápolásához.

Reméljük, a jövőben is ilyen nagy érdeklődéssel fogadja a közönség az előadásokat.

Gangoly Éva Felsőőr

 

 

 

 1. Márciusi számunk tartalmát lásd az Archívumban, illetve a Tartalomjegyzék 2013-ban
2. Az elmúlt évek anyagai az Archívumban, illetve a Tartalomjegyzékekben találhatók