2013/Ősz_Zene PDF Nyomtatás E-mail

 

Csukáné Klimó Mária: Vásáron

 

 

Balogh Mária – Czikóné B. Gabriella: A belső hallás fejlesztése

 

A belső hallás fejlettségéről dallambújtatással győződhetünk meg. A dallambújtatás azt jelenti, hogy egy dallamrészletet gondolatban énekelünk tovább, azután hangosan folytatjuk. Kizárólag nagycsoportosoknak való feladat.

A belső éneklésre fokozatosan neveljük a gyermekeket. Először a zene egyes alkotóelemeit bújtatjuk el: a dallamot dúdoljuk, játékos szótagokkal énekeljük, míg a szöveget magunkban mondjuk; a ritmust tapsoljuk, doboljuk, míg a dalt és a szöveget magunkban mondjuk.

Kezdetben szabályos időközönként bújtassunk, később a gyermekek hosszabb egységeket, több motívumot is énekeljenek magukban.
A dallambújtatás lényeges része a tagolás. Közvetlen előkészítője a halk-hangos éneklés és az énekes párbeszéd, illetve két félcsoport váltakozó éneklése. Az egymásnak felelgető énekesek kénytelenek magukban végigénekelni a másik szólam dallamát, hogy a kellő pillanatban tudjanak újra megszólalni. Ez az éneklési forma képviseli az óvodában a többszólamúságot. >> A teljes írás itt olvasható>>

Vázlatminta
a belső hallás fejlesztéséhez

 

 

Gyermekdalok
Ének: Gábor Adrienn

 

kotta+szöveg: Jöjj ki napocska

– ének

 

kotta+szöveg: Kinyílt a rózsa
– ének

 

kotta+szöveg: Fehér liliomszál

– ének

 

kotta+szöveg: Iglice, szívem, iglice

– ének

 

kotta+szöveg: Már megjöttünk estére
– ének

 

 

 

 

 

1. Júniusi számunk tartalmát lásd az Archívumban, illetve a Tartalomjegyzék 2013-ban
2. Az elmúlt évek anyagai az Archívumban, illetve a Tartalomjegyzékekben találhatók