2014/Nyár_Irodalom PDF Nyomtatás E-mail

 

 

Kányádi Sándor 85 éves


A 85. születésnap jegyében a pályatársak, barátok és a tisztelők köszöntötték május 13-án a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében Kányádi Sándort. Pécsi Györgyi kritikus beszélgetett vele, és a műsorban közreműködtek a Kaláka Együttes, Havas Judit, Őze Áron. Az évfordulós rendezvény a Magyar Művészeti Akadémia, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Írószövetség és a Digitális Irodalmi Akadémia közös szervezésében jött létre. Munkatársa, Laik Eszter tollából közölt róla ismertetőt az Irodalmi Jelen. Az Őrszavak ebből az írásból szemelgetett olvasói számára.


„A vers a nyelv szobra” – Kányádi Sándor 85 évesKányádi Sándor: Mesék (Névtelen mese, Mesemorzsa, Réce-mese, Kunkori mese,
Egérke meséje, Éhes mese
)


Kányádi Sándor: Gyermekversek (Ballagi, Somvirággal, kakukkfűvel, Krumplis mese, Csukástó, Tarlón túzok lépeget, Szarvas-itató,  Szitakötő tánca, Sóhajtás, Nagyanyó-kenyér, Mátyás-napi vásár, Elfújta a szél a napot)

Az Elfújta a szél a napot c. vers elemzése a Gyakorlatban


Mester Györgyi: Tanmesék feladatokkal

- Az aranygubó

- Megszelídítve

Az aranygubó c. mese feladatainak megoldása

-  A Megszelídítve c. mese feladatainak megoldása

 Tóth Ildikó: Pillangók az esőben ( Benedek Elek: Három pillangó című meséjének nyomán. Az alapmese több szereplőre átdolgozott változata.)

 

 

 

 

 

1. Márciusi számunk tartalmát lásd az Archívumban, illetve a Tartalomjegyzék 2014-ben
2. Az elmúlt évek anyagai az Archívumban, illetve a Tartalomjegyzékekben találhatók