Az oldal tartalma PDF Nyomtatás E-mail
  • Lajtaváryné Benedek Zsuzsanna: Tångagärdei anyanyelvi konferencia
  • Lengyel Ferenc: A Verőfényig vezető út
  • Tóth Ildikó: „Ige és anyanyelv”  szavaló- és bibliaolvasó verseny Svédországban
  • Idei események:
              ::: „Ige és anyanyelv” versmondó és bibliaolvasó verseny
              ::: Pünkösdi Napok
              ::: Magyar nyelvi tábor augusztusban


Lajtaváryné Benedek Zsuzsanna (Argentína)

Tångagärdei anyanyelvi konferencia
(2008. szeptember 18–21.)

„A nyelvében él a nemzet”

Nagy izgalommal indultam Svédországba szeptember 17-én, szerda este. Nem tudtam igazán mi vár rám, hova megyek, és azt sem, hogy kik lesznek jelen. A tanácskozás pontjai érdekeseknek tűntek, és úgy éreztem, ez a hétvége igen nagy jelentőségű lesz. Nem tévedtem!
A göteborgi repülőtéren megpillantottam egy táblát: „Magyar nyelvkonferencia”. – Na, ez én vagyok! – gondoltam magamban, és örültem, hogy simán ment minden. Másik két résztvevő is csatlakozott azonnal, és mentünk is a Tångagärdei Magyar Házba. A tábor egy tó partján fekszik, körülbelül félúton Göteborg és Jönköping között.
>> a teljes cikk >>

 

 

Lengyel Ferenc
A Verőfényig vezető út

Bécsben (és országosra kerekítve Ausztriában) a fogalom, amit a szó: szavalóverseny fed, immár több mint tíz éves múltra tekint vissza. Az 1990-es évek második felében, 1997-ben rendezte meg először Bécsben az Ausztriai Magyar Szervezetek és Egyesületek Központi Szövetsége, közismert rövid nevén a Központi Szövetség, ez volt az első ilyen jellegű találkozója az ott felnövő ifjúságnak. Akkor a kiindulópontot József Attila költészete adta, illetve halálának hatvanadik évfordulója. Abban az évben a viszonylag kis irodahelyiséget bérelő szervezet szinte lehetetlenségig túlzsúfolt termeiben az ország több részéből érkezett gyermekek mondták otthonról magukkal hozott, szüleiktől reájuk testált versüket, mindenki nagy lelkesedésére. A verseny végén szerény díjakat kaptak.
>> a teljes cikk >>


Tóth Ildikó
„Ige és anyanyelv”  szavaló- és bibliaolvasó verseny Svédországban

1997-ben a Svédországi Magyar Protestáns Egyházi Közösség Tanácsa és akkori főfelügyelője, Veress Zoltán író kezdeményezésére Ige és anyanyelv címmel versmondó és bibliaolvasó versenyt hirdetett meg három korcsoportban: 7–10, 10–14, 14–18 évesek számára. A felhívásban leszögeztük, hogy a versenyen vallási hovatartozástól függetlenül mindenki részt vehet.
>> a teljes cikk >>

 

 

 

 

 

 

 

„Ige és anyanyelv” versmondó és bibliaolvasó verseny 2009

2009. május 30-án a tångagärdei Pünkösdi Napok keretében a Svédországi Magyar Egyházi Közösség Tanácsa 12. alkalommal rendezi meg az „Ige és anyanyelv” versmondó és bibliaolvasó versenyét, négy korcsoportban. A versenyen egyházi hovatartozástól függetlenül minden gyermek és ifjú részt vehet, és a helyezéstől függetlenül jutalomban részesül.
A kötelező versek mellett egy-egy szabadon választott verset is kérünk, valamint a helyben kijelölt bibliai idézet felolvasását.
8 éves korig nincs kötelező vers;
8–11 éves kor között: Móricz Zsigmond: A török és a tehenek;
11–14 éves kor között: Móra Ferenc: A csókai csóka;
14–18 éves kor  között: Ady Endre: Szeretném, ha szeretnének című versét kérjük.
Jelentkezni május 15-ig lehet Tóth Ildikónál:
– a  0456-14037-es telefonszámon,
– a 0730-254014-es mobilszámon, vagy
– az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen.


Meghívó

A Svédországi Magyar Protestáns Egyházi Közösség Tanácsa és az „Őrszavak” Magyar Nyelvápolók Egyesületének vezetősége szeretettel meghív minden érdeklődőt a május 29-e és június-1 között a Tångagärdei Gyülekezeti Házban  tartandó

Pünkösdi Napokra

A találkozó programja
Május 29, péntek:
Délután 16 órától gyülekezik az „Örszavak” Magyar Nyelvápolók Egyesületének vezetősége, a találkozó szervezőbizottsága, az előadók, zsüritagok és a távolról érkező résztvevők
Ismerkedési est, az „Őrszavak” vezetőségi gyűlése.

Május 30, szombat:
9 órától gyülekező, kávézás,
10 órától:
– a felnőtteknek:  
Szülők Iskolája
Előadó: Nanszákné Cserfalvi Ilona, a debreceni Kölcsey Ferenc Református Főiskola tanára, a neveléstudományok kandidátusa.
Téma: Gyermeknevelés kétnyelvű (többnyelvű) közegben.
Aktuális kérdések megbeszélése
– gyermekeknek/ifjaknak:
Bábszinház, játék (labdarugás, ügyességi játékok)
16 órától:
„Ige és anyanyelv”
versmondó és bibliaolvasó verseny
szünetben a
„Tavaszi Szél”
gyermek-táncegyüttes fellépésével

Este: tábortűz, népdaléneklés, játék (ha az időjárás engedi). Esős idő esetén: filmnézés vagy nagyszülők, szülők, gyermekek vetélkedője

Június 1, Pünkösdvasárnap
10,00  órától
Istentisztelet Palcsó Attila felvidéki református lelkésszel.
11,00 órától
Pünkösdi Király/Királyné választása,
Kislányok pünkösdölő felvonulása

A találkozó műsorán a részvétel ingyenes. Az Otthonban az alvás 1 éjszaka / felnőtt 70 SEK, étkezés: reggeli: 30, ebéd: 50, vacsora:50 / fő, a gyermekeknek ingyenes.
Jelentkezni Tóth Ildikónál a 0456-14037-es telefonszámon, vagy Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen május 20-ig.


Csak egy kék színű virág…

MAGYAR NYELVI  TÁBOR  TÅNGAGÄRDÉN
AUGUSZTUS   7– 15  KÖZÖTT
A TÁBOR TÉMÁJA: A  MAGYAR NÉPI KULTÚRA

Jelentkezés legkésőbb május 30-ig Cseh Andreánál: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , vagy a 0522-15503 -es telefonszámon.

A jelentkezés a tábordíj befizetésével és az azt követő visszaigazolással lép érvénybe. A nagy érdeklődésre való tekintettel a táborban csak érvényes jelentkezéssel rendelkezők számára biztosíthatunk helyet.
A tábor díja egy gyermek számára 1200 korona; két testvér számára 2100, három testvér számára pedig 2700 korona.
Hét éven aluli gyermekeket szülő (felnőtt) kísérő nélkül nincs módunkban fogadni, akkor is csak úgy, ha a kísérő maga is munkát vállal a táborban.

A tábordíjat kérjük június 30-ig a „ Ungerska Riksförbundet Modersmål ” „Őrszavak-Custos” Egyesületének   Plusgiro 166 75 42-3 számlájára átutalni. Ne feledjék a gyermek nevét és a címet is feltüntetni!

A befizetett teljes tábordíj 25%-a vissza nem fizetendő helyfoglalási díjként szolgál.

Az érdeklődőknek / jelentkezőknek részletes tájékoztatót küldünk.

MINDEN JELENTKEZŐT SZERETETTEL VÁRUNK!
                
                                                              A Magyar Nyelvápolók Egyesületének vezetősége