Az oldal tartalma PDF Nyomtatás E-mail

  • Tompa Anna – Tóth Ildikó (Svédország): Tábori beszámoló
  • Tóth Ilona (Göteborg): Rövid beszámoló a nyugati magyartanárok nyári továbbképzéséről


Tompa Anna – Tóth Ildikó (Svédország) Tábori beszámoló - Magyar nyelvi tábor 2009. augusztus 6–17., Tångagärde

„Magyar vagyok, s e kincset őriznem kell…” Ez volt a mottója 13. – és örömmel mondhatom a legjobbak közé sorolható – táborunknak. A tábor témája, a „Hagyományaink” keretén belül a hagyományos egyházi ünnepeinkről és a hozzájuk kapcsolódó népszokásokról szólt. És mint a mesében: a táborozás napjai alatt megéltük ünnepeinket, azzal a különbséggel, hogy nálunk nem három, hanem kilenc napig tartott az esztendő. Advent, karácsony, újesztendő, farsang, virágvasárnap, húsvét, pünkösd és az ezekhez kapcsolódó népi szokásainkat éltük meg mind egyházi, mind világi oldalról. Készítettünk adventi koszorút, karácsonyi csomagokat, farsangoltunk, kiszét égettünk, tojást festettünk, locsolkodtunk, mézeskalácsot, húsvéti kalácsot, kürtöskalácsot sütöttünk, karácsonyi, húsvéti üdvözlőlapokat gyártottunk. Az apró dolgos kis kezek pontosan utánozták a felnőtt kezek gondos mozdulatait. Közben szállt az ének a foglalkozásokon, este a tábortűznél, dobogtak a táncos lábak, és bátran állták a hétpróbát kicsik és nagyok. Az idén még fordítottunk is a második számú hétpróba menetén: a próbát kineveztük pünkösdikirály-választó próbának, rendezése jogát a táborszervezésbe frissen belekóstoló ifjak kapták meg, a felnőttek lettek a versenyző csoportok vezetői. Így mi, felnőttek is összemérhettük erőnket a falra-fára mászásban, az íjazásban, a betűkeresésben, a különböző csoportfejlesztő próbákban. A rendezők ügyes, sok mulatságos percet okozó ötlete volt az az ügyességi próba, melyben előbb egy tál vízben libegő almát, rögtön utána pedig egy tál lisztbe süllyesztett kockacukrot kellett a fogak segítségével kiemelni.
A kézműves foglalkozás idei sztárja az ostorkészítés volt. Az eleinte lagymatag érdeklődést a már elkészült ostorokat próbálgatók látványa lelkesedéssé változtatta, gyermek–ifjú–felnőtt, mindenki ostort akart fonni, majd kitartóan gyakorolták annak használatát oly eredménnyel, hogy reggelente a furulyaszó mellett vidám ostorpattogtatásra ébredtek az alvók.
Előző táboraink vidám, zenés hangulatának híre körbejárta a világot, és most elmondhatjuk, hogy a svédországi magyar tábor lassan nemzetközivé duzzad.
Ez évben Svédországon kívül az anyaországból, Erdélyből, Felvidékről, Norvégiából, sőt Kanadából is érkeztek gyermekek megélni a táborunk örömeit. Telt házunk volt: az 53 gyerek és a 21 felnőtt állandó lakó mellett az egy-két napra idelátogató vendégek is színesítették az együtt töltött csodálatos napokat.

>>a teljes cikk>>

 

Tóth Ilona (Göteborg) Rövid beszámoló a nyugati magyartanárok nyári továbbképzéséről

Az idén augusztus 23–30. között rendezte meg Győrben a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar Neveléstudományi Intézete a nyugati szórványban magyar nyelvet tanító pedagógusok módszertani stúdiumát.

A Magyar Kulturális Minisztérium támogatásával 8. alkalommal megrendezett tanfolyamra ebben az évben hét országból: Angliából, Ausztriából, Braziliából, Németországból, Kanadából, Lengyelországból és Svédországból érkeztek olyan pedagógusok, akik a nyugati szórványban különböző szerveződési formákban működő iskolákban tanítják a magyart.

Az intézet igazgatónője, Kovátsné dr. habil Németh Mária, aki maga is részt vesz a pedagógusok tobábbképzésében, remek szervezéssel, munkatársaival együtt nagyon intenzív hét napon át biztosítja minden alkalommal a tanfolyam zavartalan lefolyását.

>>a teljes cikk>>


1. Márciusi számunk tartalma (lásd március) az Archívum rovatban)
    * Lajtaváryné Benedek Zsuzsanna: Tångagärdei anyanyelvi konferencia
    * Lengyel Ferenc: A Verőfényig vezető út
    * Tóth Ildikó: „Ige és anyanyelv”  szavaló- és bibliaolvasó verseny Svédországban
    * Idei események:


 
2. Júniusi számunk tartalma (lásd június) az Archívum rovatban)
    * Őze Géza: Rövid beszámoló a burgenlandi Felsőőri Kétnyelvű Szövetségi Gimnázium és a Tatai Kőkúti     Általános Iskola közötti kapcsolatról
    * Lukácsfy Kristóf: „Jót s jól! Ebben áll a nagy titok.”  Vers- és mesemondó est Helsinkiben
    * Tóth Ildikó: Pünkösdi Napok